Valge Vein
Tutvu meie kvaliteetsete valgete veinide valikuga. Pakume laia valikut Portugalist pärit värskeid ja aromaatseid valgeid veine. Naudi nende õrna hapet, puuviljasust ja lillelisi noote. Olgu sul siis sooviks lõõgastuda terrassil või nautida kergeid suviseid roogasid, meie valged veinid on ideaalne valik.
ARCEBISPA (tõlkes Peapiiskop) White on valmistatud Península de Setúba`i piirkonnas Antão Vaz, Arinto ja Verdelho viinamarjadest.
Eri marjasordid on suutelised tootma vägagi erinevaid suhkrute, hapete, mineraalainete, ning lõhna- ja maitsekomponentide komplekse, mistõttu on eri marjasortidel oma koht eriilmeliste veinide valmimisel.
Veini klassifikatsioon (Denominação) Vinho Regional da Península de Setúbal.
Setúba`i piirkonna päikselise kliima tõttu sisaldavad viinamarjad rohkelt suhkruid, mille tõttu ka veinid saavutavad küllalt kõrge alkoholi sisalduse.
Alkohol - 13,5 %
Ph 3,40
Peamine viinamari Antão Vaz Antão Vaz on üks Portugali parimaid valge veini viinamarjasorte. Kasvatatakse peamiselt kuumas ja kuivas Alentejo piirkonnas. Kasutatakse tavaliselt sordiveinide valmistamisel, millest õhkub küpseid troopilisi puuviljamaitseid tsitruseliste ja mee varjunditega.
Antão Vaz on mitmekülgne viinamarja sort, mis pakub laias valikus veini stiile. Selles osas on oluline koristusaeg: kui marju korjata varakult, annavad need hea happesusega kergeid, tsitruselisi veine, pikemalt viinapuul seistes aga ümarama, täidlasema veini, mida saab vaadis laagerdada.
Arinto viinamari kõrge happesusega annab veinile hea värske maitse. Arinto viinamari omab veel ka tsitrusviljade spektrit, mille eesotsas on sidrun ja greip andes veinile ka mitmesuguseid luuvilja omadusi, mis vananedes võib omandada rikkaliku virsiku maitse.
Verdelho viinamarja aromaatne profiil on karge, mõnikord lehtede või vürtsikate aktsentidega. See tekitab erksaid, sidruni-, tsitruse- ja pirni nuusutamisel.
ARCEBISPA White vein on valminud kolme suurepärase viinamarja kombinatsioonist, mis sobib hästi kergete roogadega. Väga hästi sobib ka muude Vahemere roogadega, näiteks täidetud punaste paprikatega. Võivad hästi sobida ka isegi sellised rammusad valgest lihast valmistatud toidud, nagu burritod kanaga.
Arvestades Antão Vazi mitmekülgsust maitseprofiili osas, sobib sellest marjast valmistatud vein mereandidega ja Atlandi ookeani/Vahemere köögile- kalale, eriti õlis küpsetatud kalale ja näiteks grillitud tuunikala steigi kõrvale.
Veini soovitav temperatuur tarbimiseks on 8oC
Veinivalmistaj: Gonçalo Carapeto
Delikaatne ja keeruline aroom, kus on tunda röstimise noote, tsitruseline värv. Sobib hästi pehmete juustudega, kalatoitudega ja maitseb parimana umbes 12 kraadi juures serveerituna.
Roheka tsitruse värvi, puuviljane aroom, kus tuntavalt sidrunit ja troopilisi puuvilju. Pehme valge vein, mis sobib hästi mereandide kõrvale, ent maitseb võrdselt hästi ka ilma nendeta.
Conqueiros vinho Branco
Conqueiros on valmistatud kahest erinevast viinamarjast Antão Vaz ja Fernao Pires.
Antão Vaz on mitmekülgne viinamarja sort, mis pakub laias valikus veini stiile. Selles osas on oluline koristusaeg: kui marju korjata varakult, annavad need hea happesusega kergeid, tsitruselisi veine, pikemalt viinapuul seistes aga ümarama, täidlasema veini, mida saab vaadis laagerdada.
Fernao Pires (tuntud ka kui Maria Gomes) on aromaatne valge viinamarjasort, mida kasvatatakse laialdaselt kogu Portugalis. Mitmekülgsest viinamarjast valmistatakse enamasti kuivi valgeid veine, kuid see võib olla ka vahuveinide ja magusate dessertveinide alus. Sidruni-, laimi- ja apelsinikoor on Fernao Pirese veinide tavalised aroomikirjeldused, mõnikord vürtsika varjundiga. Teised näited võivad näidata rohkem mee ja mineraalide maitset, eriti vananedes.
Kahe suurepärase viinamarjasordi kombinatsioonis valminud valge kuiv vein sobib nii toidu kõrvale, näiteks sealihahautis rosmariini ja sidruniga või grillitud kana sidruni ja pipraga. Sobib suurepäraselt iseseisvalt nautlemiseks soojal suveõhtul.
Diskreetne puhas tsitruselise tunde ja rohelise õuna aroom. Suus on täidlane, sügav, särtsaka happega, jällegi tsitruseline, õunane, väga mineraalne ja värske.
Auhinnad:
- 16,5 pts by Jancis Robinson (2019)
- 17,5pts by Vinotec (Japanese highly regarded wine magazine). First ever Portuguese wine to be referred among the best in a blind tasting in Japan with white wines from all over the world (assessed by Japan’s best Sommelier and Chairman of the Japan Wine Society at the time. (2018)
- 18,5pts by Revista de Vinhos (2018)
Eksootiliste puuviljade aroom, milles domineerivad banaan ja mesi.
Elegantne struktuur. looduslik värskus, ja meeldivalt tsitrust.
Selge särav tsitruseline värv. Puhas ja kerge maitse, aromaatsete nootidega, mis meenutavad troopilisi puuvilju ja mõningaid tsitrusvilju. Maitselt suurepärane struktuur, hea tasakaal ja tugev püsivus elegantses, värskes ja atraktiivses komplektis.
Aroom: Aroomis on tunda aromaatseid troopilisi puuvilju ja tsitruselisi noote.
Maitse: Peenelt struktureeritud maitse lõpeb elegantse ja pikalt püsiva järelmaitsega.
Värvus: Vein on värskendavalt puhas ja omab võluvat kollast värvi.